top of page

VÆRET

Været, og spesielt vinden og vindretninga, har alltid blitt tillagt en stor del av "skylda" for at Brannen fikk et så enormt omfang. Brannens arnested i kombinasjon med full storm fra sørvest gjorde byen forsvarsløs mot uhyret som var sluppet løs.

Men hvilket vær var det egentlig brannatten ? Blåste det så kraftig som det fortelles, var det varmt eller kaldt, og kom det noe særlig nedbør når det stod på som verst ?

Det fantes ingen værstasjon i Ålesund den gang, men det finnes observasjoner både fra Kristiansund, og de mye nærmere Grasøyane og Runde Fyrstasjoner, og alle rapporterer det samme: sterk sterk vind, full storm med orkan i kastene, og vindretningen var sør - sørvest. Det var forholdvis mildt, og nedbør var det heller lite av, noe de tusener av hjemløse etter Brannen nøt godt av.

En av de nærmeste værstasjonene som gjorde observasjoner i dagene før og etter Bybrannen, var Runde Fyr. Og det meldes om vind i styrke 6, som var det høyeste på vindskalaen den gangen, "...naar intet Seil kan føres, Tagstæne blæse af, etc..." 

Meteorologisk Institutts skala 1866 - 1919
0 = Stille. Røgen stiger ret tilvejrs.
1 = Svag. Merkelig for Følelsen, bevæger men strækker ikke en kort Vimpel.
2 = Laber. Strækker en Vimpel, bevæger Træernes Blad.
3 = Frisk. Bevæger Træernes Grene.
4 = Stærk. Bevæger store Grene og mindre Stammer.
5 = Storm. Hele Træer sættes i Bevægelse.
6 = Orkan. Knækker store Træer, river Tagstene av Husene o.s.v.

BB2_010_.jpg
RUNDE_rapport_over.jpg
bottom of page