Keiser Wilhelm II

Tirsdag den 26. januar, bare tre døgn etter Brannen, kom de to første av i alt fire tyske skip med nødhjelp til byen. Da nyheten om Brannen nådde Tyskland, reagerte keiser Wilhelm II øyeblikkelig og beordret to av sine skip nordover, "...med paaskyndet fart", og to dager senere kunne "Weimar" og "Prinz Heindrich" ankre opp på Valderhaugfjorden.

De tyske skipene hadde med seg det vi kan kalle for førstehjelp til den brannherja byen; mat og medisiner, bygningsmaterialer til brakker, gasslykter, klær og ulltepper, og feltkjøkken for å nevne noe. Skipene ble også brukt for å gi deler av befolkningen losji, og det ble servert måltider ombord gjennom hele døgnet.

Keiser Wilhelm II var på ingen måte den som reddet Ålesund etter Brannen, ei heller var det han som bygde byen på nytt! Men han var den som reagerte spontant på nyheten om at byen var lagt i ruiner, og var altså førstemann frem til ulykkesstedet. Etter som dagene gikk begynte det å strømme inn hjelp fra inn- og utland, men keiserens hjelp var den som hjalp byen over "kneika" de første dagene. At mange i dag tror at Keiser Wilhelm II stod for all nødhjelp, organisering og gjenreising av Ålesund, kommer trolig av at keiseren lagde mye oppstyr rundt det han gjorde, vi kan vel si at det var han som "stjal showet".....