STOPPA AV POLITIET

Det er natt til onsdag denne uka. Klokka har passert 03.30, og årets bybrannvandring går mot slutten.

- Vi sto utafor Waldehuset i Grensegata, en god del folk. Akkurat hvor mange vet jeg ikke, men noen færre enn da vi starta og kanskje var et par hundre, sier bybrannvandrer Sindre Nakken.

- Litt skamfullt

- Jeg ler mest, men egentlig er det jo litt skamfullt, det som skjedde videre: At politiet vårt ikke kjenner byhistoria si såpass at de vet at Ålesund brant natt til 23. januar – og klarer å legge to og to sammen når de ser en folkemengde stå sånn utafor akkurat dét huset, nattestid, fortsetter mannen som i flere år har hatt ansvar for vandringene.

«- Ka’ så' skjer?»

For, som både Nakken og flere andre Sunnmørsposten har snakka med bekrefter, stoppa altså politiet årets bybrannvandring. Historia har gått som varmt hvetebrød på Facebook de siste dagene.

- Ei politipatrulje, som trolig har sett folkemengden da de kom over Storledbakken, svinga opp til oss. I stedet for å stoppe bakerst i mengden og spørre hva det var som foregikk, rulla bilen inn i folkemengden og delte den i to, som om det var Rødehavet i ei viss, gammal historie, fortsetter Nakken – og humrer litt før han fortsetter.

- Deretter sveiva en ung politimann ned ruta, og spurte: «- Ka’ så’ skjer?»

- Ikke en tilflytter, altså, spør vi, på jakt etter ei forklaring på den manglende kunnskapen om hva som altså pleier å foregå i Ålesund, natt til 23. januar hvert år.

- Overhodet ikke. Og ikke fikk vi noen unnskyldning før bilen forsvant, heller, sier Nakken.

Skjermbilde 2023-02-10 kl 232529png

Sender e-post til politiet

Bybrannvandreren forteller videre at han kommer til å sende en e-post til politiet etter hendelsen.

- Litt humoristisk, men også for å få det inn i politiloggen. Så de husker det til neste år, mener jeg, sier han.

- Kanskje vi også bør sende melding i forkant av 17. mai og minne om at datoen nærmer seg og at det kan bli en del folk i gatene i forbindelse med dette, sier han ironisk.

- Tar det opp internt

Stasjonssjef Terje Rishaug ved Ålesund politistasjon ler lenge, høyt og hjertelig, når smp.no ringer for en kommentar og gjør han kjent med saka, fredag.

- Først må jeg jo si at hendelsen er fullstendig ukjent for meg. Det som er heilt klart er likevel at dette er noe vi må ta til etterretning. Det handler blant anna både om hvordan vi entrer og avslutter et oppdrag hos oss. Så snart e-posten fra Nakken kommer, skal vi ta det opp internt, sier Rishaug og fortsetter:

- Og for å være heilt sikker på at alle vet når det er bybrannvandring, får vi henge opp et oppslag et sted, i god til før natt til 23. januar neste år. Med et bilde fra brannen.


Les saken i Sunnmørsposten her